Sociale ontwikkeling van een Kleuter

Wat een mijlpaal. Van een peuter veranderd jouw kindje nu in een kleuter. Je kleuter mag naar school toe. Een hele stap in zijn jonge leventje.

Kinderen mogen vanaf vier jaar naar school omdat ze dan steeds beter worden in bepaalde sociale vaardigheden. Denk aan het opvolgen van instructies, spelen met leeftijdsgenootjes, delen en samenwerken met andere kinderen en op je beurt wachten. Tijdens de eerste jaren op school is er gelukkig nog ruimte voor kinderen om te spelen. Hier hebben veel kinderen behoefte wanneer ze nog kleuters zijn. Kinderen ontwikkelen steeds meer een gevoel van trots en zullen steeds meer bezig zijn met het creëren van succeservaringen. Elke dag zullen ze je weer wat nieuws willen laten zien, dan hebben ze iets leren lezen schrijven, tekenen. Er valt zoveel te leren. Maar ook de interactie met andere kinderen en het leren samenwerken, ontwikkelen van vriendschappen. Er komt ontzettend veel op jouw kindje af als hij naar school gaat. De eerste periode dat je kindje naar school zal gaan, zal behoorlijk vermoeiend zijn. Van lekker een paar dagen per week thuis zijn, gaat het in één keer vijf dagen naar school. Op school zijn er steeds prikkels, andere kinderen, ze leren elke dag weer wat nieuws, ze moeten stil zitten en luisteren naar de juf of meester. Dat kosten natuurlijk bergen energie. Je kindje zal ook gaan leren schrijven. Dit vergt een goede fijne motoriek. Je kan zelf thuis al beginnen met je kindje de fijne motoriek aan te leren. Zo leert je kindje zijn handen op een goede manier gebruiken, zo leert het bijvoorbeeld ook dat het zijn beker met drinken niet te hard op tafel neer moet zetten omdat het dan over de rand kan klotsen.

Wat kan de sociale ontwikkeling van een kleuter beïnvloeden?

Wanneer kinderen voor het eerst naar school gaan, beginnen ze zich ook te beseffen, dat de wereld niet meer om hen draait. Ze zullen mee moeten in de sociale aspecten die komen kijken in de omgang met andere kinderen. Denk hierbij aan delen, op je beurt wachten, samen spelen, samenwerken en elkaar helpen. Tot de leeftijd van vier jaar merk je dat dit vaak nog lastige aspecten zijn. Daarna gaan ze steeds meer afkijken en met de hulp van de docent zullen ze dit steeds beter gaan ontwikkelen. Daarnaast gaan kinderen zich realiseren dat ieder kindje even belangrijk is en dat we ook naar elkaar luisteren en met elkaar te praten, als ze bijvoorbeeld iets niet leuk vinden.

Mijlpalen in sociale ontwikkeling kleuter

  • Je kind kan tot 10 tellen
  • Belangstelling tonen in andere
  • Steeds beter samen spelen met andere kinderen
  • Kent de meeste kleuren
  • Kan verschillende vormen herkennen
  • Begint ruimtelijke begrippen te herkennen
  • Durft motorisch steeds meer te ondernemen, denk aan klimmen in een boom of klimrek.
  • Zijn hand – oog coördinatie wordt steeds beter , doordat hij ook meer met potloden, kwasten en kralen werkt.

Ook krijgt jouw kind meer zelfinzicht. Je kind kan steeds beter inschatten wat hij precies kan. Maar hij heeft vaak ook goed in de gaten waar hij minder in is. Dit kan voor wat gebrek aan zelfvertrouwen op sommige vlakken zorgen. Ondersteun jouw kleuter dus in het proberen van al het nieuws. Wil hij graag in dat grote klimrek klimmen. Geef hem dan de kans dit te ontdekken. Wanneer je dit als ouder zelf spannend vindt, zal je kleuter dit merken en ook voorzichtiger worden.

Een overzicht van de sociale ontwikkeling kleuter.

  • Jouw kind begint zich steeds meer te realiseren dat het een eigen ik heeft en de daarbij horende autonomie. Steeds meer krijgt het kind een eigen mening. Niet meer op de manier zoals een peuter die heel hard begint te krijsen en op de grond gaat liggen, maar wel op de manier dat ze gaan onderhandelen om hun zin te krijgen. Daarnaast beginnen kinderen angsten te creëren en kunnen kleine voorvallen als iets heel groots worden ervaren. Denk aan een klein schaafwondje wat ze aan iedereen willen laten zien. Bloed is iets wat indruk maakt en onderschat het dan ook niet teveel. Kinderen kunnen behoorlijk van slag zijn, maar bijvoorbeeld een ‘psychologische’ pleister kan wonderen doen.
  • De werkelijkheid en fantasie lopen nog door elkaar heen. Kinderen vertellen soms verhalen die niet waar zijn, niet omdat ze liegen, maar omdat ze werkelijkheid en fantasie nog niet goed van elkaar kunnen onderscheiden.
  • Je kind kan zich steeds beter houden aan regels. Hij beseft steeds beter wat goed en fout is. Nu hij op school zit zal hij steeds beter leren welke regels er zijn en waar hij zich aan moet houden.
  • Zijn emoties kunnen nog alle kanten opgaan. Hij leeft nog heel erg in het nu waardoor hij het ene moment heel vrolijk kan zijn en vervolgens weer erg verdrietig. Waar er voorheen als peuter nog supermarkt scènes kunnen voorkomen, dat zal wel afnemen, steeds beter krijgt je kleuter door dat bepaald gedrag wordt afgekeurd.
  • Gevolgen overzien is nog lastig. Oorzaak en gevolg kan hij nog niet helemaal inschatten. Omdat hij niet kan inschatten welke gevolgen zijn acties hebben, kan hij soms onhandige dingen doen.
  • Hiermee samenhangend is het empatisch vermogen wat nog niet helemaal ontwikkelt is. Ze kunnen zich nog niet goed inleven in de gevoelens van een ander. Jouw kind ziet wel dat een ander kind huilt omdat hij het geslagen heeft. Maar voorstellen dat dit kind pijn heeft en verdrietig is, is nog lastig.

Sociale ontwikkeling binnen de Monkey Moves Kleutergym lessen

Bij beweeglessen denk je misschien meteen aan de motorische ontwikkeling van jouw kind. Natuurlijk is dat iets waar wij hard ons best voor doen, om jouw apekop een zo goed mogelijke motorische ontwikkeling mee te geven. Waar we onder andere aan werken tijdens de lessen zijn; samenwerken, op je beurt wachten, delen, omgaan met verlies en inleven in andere kinderen. Door kinderen veel te laten samenwerken in teamverband of twee of drietallen leren ze hoe het is om met andere kinderen de krachten te bundelen om samen tot een doel te komen. Wanneer jouw kindje ook vaker op het schoolplein speelt zul je merken dat ook zijn grove motorisch vaardigheden zich steeds verder ontwikkelen. Hij ziet zijn klasgenootjes in het klimrek klimmen of met een bal spelen en wil dit misschien zelf ook gaan proberen. Je kan hier je kind zelf ook in begeleiden. Denk aan een klim en klauterparcours in huis. Bij de Ikea koop je makkelijk leuke kruiptunnels. Maar dit kun je ook zelf creëren. Hang een oud laken op tussen twee stoelen en laat ze hier onder door tijgeren. Daarna mogen ze een sokkenspoor volgen, om vervolgens over de bank en wat krukjes heen te kruipen. Je leert ze zo hun hele lichaam te gebruiken en meer lichaamsbewustzijn te creëren. Wanneer kinderen weten hoe ze hun lichaam moeten gebruiken en zich het beste moeten voortbewegen is de kans op blessures steeds kleiner.   Bronnen; http://www.kijkopontwikkeling.nl/kleuter-schoolkind/groei-en-ontwikkeling/sociaal-emotionele-ontwikkeling/ http://www.anababa.nl/ontwikkeling/kind/tussen-6-en-9-jaar

Overige items